Takarék Index
Nyomtatási nézet

A Takarék Index termékcsalád

Hadd mutassuk be Önnek a Takarék Index termékcsalád három tagját: a Takarék Lakásárindexet és Prognózist, valamint a Takarék Termőföldindexet.

Takarék Lakásárindex

2009. szeptemberében debütált a Takarék Lakásárindex. Az Index a magyarországi lakóingatlan-árak alakulását méri.

Az index negyedéves gyakoriságú, 1998 első negyedévétől kezdődik. Az index értékét a 2000-es év átlagával normáltuk, azaz 2000-ben az átlagos indexérték 100. Az index a magyarországi piacon egyedülálló módon a lakóingatlanok adásvételi tranzakciós adatain alapul, 1998-tól kezdődően mintegy 3000 település közel 1 millió lakóingatlan adásvételi adatát feldolgozva készült. Az adatok forrása a Takarék működése során gyűjtött saját megfigyelései, valamint az APEH-től (2008 előtt az illetékhivataloktól) vásárolt adatbázis. a Takarék Index a fundamentális folyamatok megjelenítésére legalkalmasabb, hedonikus módszerrel készült. A módszer előnye, hogy jól szűri az összetétel változása miatti rövid távú ingadozásokat, és jól kezelhető vele az a piaci jellemző, hogy minden negyedévben nem cserél gazdát az összes ingatlan.

Kíváncsi a további részletekre? Töltse le elemzésünket!

Takarék Lakásárprognózis

A Takarékfélévente frissíti a Takarék Lakásárindexhez szorosan kapcsolódó Takarék Lakásárprognózist, mely egy évre előretekintő időtávra ad lakásár-előrejelzést egy strukturált modell alapján. A modell alapján nem csupán a lakásárak mértékének alakulásáról kapunk képet, hanem az áralakulás várható dinamikájáról a gazdasági
válság miatti módosító hatások figyelembevételével.

Takarék Termőföldindex

A 2010 novemberében megjelent Takarék Termőföldindex aggregált formában (valamennyi művelési ágat tartalmazva) mutatja be az elmúlt évtized hazai földárainak alakulását. Az index számítását a Lakásárindexnél is alkalmazott hedonikus regresszión alapuló módszertannal végeztük, kiszűrve a forgalomba kerülő területek sokféleségéből eredő hatásokat. A Takarék Termőföldindex számítása a Lakásárindexhez hasonlóan tranzakciós adatokon alapul, és támaszkodik a Takarék szakembereinek tudására. Adatbázisunk több mint nyolcszázezer tranzakció adatait tartalmazza az elmúlt évtizedből, felhasználtuk a működésünk során szerzett adatokat és a Nemzeti Földalap nyilvánosságra hozott információit is. Munkánk során az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) nyújtott segítséget, mely nagyban emelte a Termőföldindex megbízhatóságát és szakmai értékét.
A Takarék Termőföldindex értékét – a Lakásárindextől eltérően – nem tervezzük rendszeresen megjelentetni.

Aktuális kiadványunkért kattintson ide

 

A tartalom tulajdonosa hozzájárul a CC-BY-SA-3.0 licenc alatti felhasználáshoz.

Kérdése van?

Hívjon minket bármikor

Hívjon minket bármikor

06 1 3344 344

Bankfiók és ATM kereső

Takarék Lakásárindex

  • 2017 III. negyedévében 253-ra emelkedett az Takarék Lakásárindex értéke további 2,2 százalékos drágulást jelezve az ingatlanárak nominális változásával kapcsolatban
  • A válság előtti lakásárakhoz viszonyítva már 26%-al magasabbak jelenleg az árak, reálértelemben azonban még mindig a válság előtti szintet érik csak el.
  • Változás, hogy Budapest helyett már a Közép-Dunántúl megyeszékhelyein volt tapasztalható a legerősebb áremelkedés, Budapest második helyét a Dél-Alföld megyeszékhelyei követték. Közép-Magyarország községeit leszámítva a kistelepülések esetében is a korábbinál erősebb árnövekedést mutatnak az adatok.