Takarék Index
Nyomtatási nézet

Sajtómegjelenések

Az alábbiakban a Takarék Indexet idéző, elektronikusan elérhető sajtómegjelenésekből válogattunk (a felsorolás nem teljes körű).

Ők azok, akik az egekbe hajtották a lakásárakat - Még mindig nem tágítanak

https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/ok-azok-akik-az-egekbe-hajtottak-a-lakasarakat-meg-mindig-nem-tagitanak.12.275937.html

2018. február 10.

Az elmúlt években a lakáspiaci kereslet és így az árak növekedésében nagy szerepet játszottak a befektetési céllal lakást vásárlók. Bár az árak azóta jelentősen emelkedtek, ami rontott az elérhető hozamokon, továbbra is úgy tűnik, hogy látják a lehetőséget a lakáspiacban a befektetők. Legalábbis ez derül ki az FHB Index Lakásárprognózisából. (…)

 

***

 

Még meddig? Már jóval a válság előtti szint felett az ingatlanárak

https://forbes.hu/penz/meg-meddig-mar-joval-a-valsag-elotti-szint-felett-az-ingatlanarak/

2018. február 9.

Tavaly elérte az eddigi legmagasabb szintet az FHB lakásárindexe: a 249,3 pontos érték több mint 24 százalékkal haladja meg a válság előtti maximumot. A 2017-es drágulás 2018-ban is folytatódhat, de valószínű, hogy – főleg Budapesten – már lassul.

Az FHB friss elemzése szerint a további emelkedést több tényező is segíti.

  • 2018-ban kedvezően alakulnak a makrogazdasági kilátások.
  • Idén folytatódik a bérek emelkedése, ami pozitívan hat a háztartások jövedelmi helyzetére, és így a lakáspiaci keresletre is.
  • A bérek növekedése mellett a foglalkoztatás bővülése is javítja a háztartások jövedelmi helyzetét. A jövedelem növekedése 2000-től kezdődően jelentősen meghaladta a lakásárak változását, így a jövedelmi helyzet alapján a lakások további drágulására lehet számítani.
  • Az elmúlt években dinamikusan bővült a hitelpiac, az alacsony kamatkörnyezetben ez a jövőben is így maradhat. Az esetleges kamatemelés kockázata hosszabb (5-10 évre fixált) kamatperiódusú hitelekkel csökkenthető.

(…)

 

***

Miért nőnek ennyire a lakásárak? - Egyszerűen nincs miért csodálkozni!

https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/miert-nonek-ennyire-a-lakasarak-egyszeruen-nincs-miert-csodalkozni.275933.html

2018. február 9.

A lakásárak már hosszú ideje növekednek, és egyelőre úgy tűnik, hogy nem is akar vége szakadni a drágulásnak. A lakáspiaci keresletet több tényező is támogatja, amelyek alapján várhatóan a jövőben sem szakad vége az áremelkedésnek. A makrogazdasági kilátások kedvezőek, miközben a bérek is folyamatosan bővülnek. Az FHB Index Lakásárprognózis elemzése szerint, a jövedelem növekedése 2000-től kezdődően jelentősen meghaladta a lakásárak változását, amit a jelentős drágulás ellenére sem sikerült még behoznia a piacnak, így a jövedelmi helyzet alapján a lakások további drágulására lehet számítani. (…)

 

***

 

Tovább drágulnak a lakások idén

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/tovabb-dragulnak-a-lakasok-iden-90832-1.html

2018. február 9.

2017-ben a lakásárak növekedése tovább folytatódott Magyarországon, az év második negyedévének végén az FHB Lakásárindex 249,3-as értéken állt, ami az eddigi legmagasabb szint az index történetében, több mint 24 százalékkal haladja meg a válság előtti maximumot. A jövőre nézve pedig a további növekedést több tényező is segítheti. A 2018-ban kedvezően alakulnak a makrogazdasági kilátások. Idén folytatódik a bérek emelkedése, ami pozitívan hat a háztartások jövedelmi helyzetére, és így a lakáspiaci keresletre is. A bérek növekedése mellett a foglalkoztatás bővülése is javítja a háztartások jövedelmi helyzetét. A jövedelem növekedése 2000-től kezdődően jelentősen meghaladta a lakásárak változását, így a jövedelmi helyzet alapján a lakások további drágulására lehet számítani - figyelmeztet az FHB. (…)

 

***

 

Rekordot döntött a lakásárindex, ami csak a befektetőknek rossz hír

http://hvg.hu/ingatlan/20180208_Szivesen_fektet_ingatlanba_Lassan_ki_kell_talalnia_valami_mast

2018. február. 8.

2017 második negyedévének végén az FHB Lakásárindex 249,3-as értéken állt, ami az eddigi legmagasabb szint az index történetében, több mint 24 százalékkal haladja meg a válság előtti maximumot. A szakértők 2018-ra ráadásul további növekedést várnak a lakóingatlanok adásvételi tranzakciós adatain alapuló lakásárindextől.

Ennek oka, hogy hogy a 2018-as makrogazdasági kilátások viszonylag kedvezőek: folytatódhat a bérek emelkedése, ami pozitívan hat a háztartások jövedelmi helyzetére, és így a lakáspiaci keresletre is. A bérek növekedése mellett a foglalkoztatás bővülése is javítja a háztartások jövedelmi helyzetét. Ráadásul a jövedelem növekedése 2000-től kezdődően jelentősen meghaladta a lakásárak változását, így a jövedelmi helyzet alapján a lakások további drágulására lehet számítani. Összességében leginkább Budapesten növekedtek az árak, jóllehet a jövedelembővülés itt volt az egyik legkisebb. (…)

 

***

 

Ez vár a lakásárakra - friss prognózis érkezett

https://www.napi.hu/ingatlan/ez_var_a_lakasarakra_friss_prognozis_erkezett.656410.html

2018. február 8.

Az elmúlt évben folytatódott a lakásárak növekedése, az év második negyedévének végén az FHB Lakásárindex 249,3-as értéken állt, ami történelmi rekord, több mint 24 százalékkal haladja meg a válság előtti maximumot. A további drágulást több tényező is segítheti - állapítja meg az FHB legújabb elemzése.

Kedvező makrogazdasági kilátások, folytatódó béremelkedés, a foglalkoztatás bővülése pozitívan hat a háztartások jövedelmi helyzetére, és így az idei lakáspiaci keresletre is. A jövedelem növekedése 2000-től kezdődően jelentősen meghaladta a lakásárak változását, így a jövedelmi helyzet alapján a lakások további drágulására lehet számítani - olvasható az FHB Lakásárprognózisában. (…)

 

***

 

Nem nagyon van remény arra, hogy az idén véget ér a lakáspiaci dráma

https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/nem-nagyon-van-remeny-arra-hogy-az-iden-veget-er-a-lakaspiaci-drama.275929.html

2018. február 8.

Aki arra számított, hogy az idén már végre tetőzhet a lakások ára, valószínűleg tévedett. Az FHB Bank legfrissebb Lakásárprognózisa szerint ugyanis 2018-ban tovább folytatódhat a lakásárnövekedés, ennek mértéke országosan 5 és 10 százalék között alakulhat. A fővárosban ennél valamivel nagyobb, míg a kisebb településeken inkább a tartomány alsó sávjába eső átlagos növekedést várható, de az egyes országrészek között ebben nagyobb eltérések lehetnek - derül ki az elemzésből. (…)

 

***

 

Pénzhiány és vita a szomszédokkal - A lakásfelújítás legnagyobb kihívásai

https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/penzhiany-es-vita-a-szomszedokkal-a-lakasfelujitas-legnagyobb-kihivasai.275201.html

2018. január 31.

A felújítások megvalósulása szempontjából kulcsfontosságú, hogy a háztartások miként teremtik elő az ehhez szükséges anyagi forrásokat. A legnagyobb szerepe a saját forrásoknak van minden épülettípus esetében, a hitelből való finanszírozás kevésbé jellemző, bár az elmúlt évek jelentős támogatásainak köszönhetően a paneleknél valamivel magasabb a hitelfelvétel aránya - derül ki az FHB Jelzálogbank elemzéséből. (…)

 

***

 

Hőszigetelés, tetőjavítás, ablakcsere - Megnéztük a legnépszerűbb felújításokat

https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/hoszigeteles-tetojavitas-ablakcsere-megneztuk-a-legnepszerubb-felujitasokat.274933.html

2018. január 29.

A hazai lakásépítések erősen ciklikusak. A rendszerváltás előtt, a nagy lakótelep építések idején évente 80-100 ezer új lakásba költözhettek lakók, utána azonban jelentősen visszaesett az építések száma. Az ezredforduló utáni hullámot a kedvezményes kamattámogatásos hitelek és a devizahitelezés időszaka generálta, a válság viszont erősen megtépázta a szektort, és alig épültek lakások 2010-2015 között. Éppen ezért a felújítások jelentősége az utóbbi években különösen felértékelődött - derül ki az FHB Jelzálogbank elemzéséből. (…)

 

***

 

Béreljük vagy vásároljuk a lakást?

https://www.ingatlantajolo.hu/blog/bereljuk-vagy-vasaroljuk-a-lakast-3182.html#.WobUg9LhCUk

2018. január 16.

A vásárlás mellett szól, hogy jelenleg nagyon kedvező feltételekkel lehet hitelhez jutni, ugyanakkor a fiatalok a nagyobb rugalmasság miatt előnyben részesítik bérlést a vásárlással szemben.

Az új lakások fejlesztői gazdag választékot nyújtanak az első lakásukat vásárlóknak Budapesten. Magas azon lakásoknak a száma, melyeket kimondottan fiataloknak szánnak, 30 négyzetméter alatt is hirdetnek például több mint 500 lakást. Aki ennél kicsit nagyobb otthonra vágyik is bőven válogathat, a 30-45 négyzetméteres hirdetett lakások száma meghaladja a 3600-at, de 45 és 60 négyzetméter közötti otthonból is sok épül a fejlesztésekben, több mint 4300. Hozzá kell azonban tenni, hogy a kisebb méretű lakások nem csak a fiatalokat célozzák, különösen a belvárosi projektekben a magas árazás jelzi, nagyban számítanak a befektetési célú vásárlókra is a beruházók - írta az FHB. (…)

 

***

 

Itt volt felértékelődés Budapesten az elmúlt 20 évben

https://ingatlanhirek.hu/otthon/melyik-kornyek-ertekelodott-fel-budapesten/

2018. január 3.

Az első lakást rendszerint egy kisebb ingatlant jelent, amit aztán később, a családalapításkor nagyobbra cserélnek a fiatalok. Vagyis nagyjából olyan 5-15 év közötti időt töltenek ott. Mivel egy kis lakás megvásárlásánál szinte biztosak lehetünk benne, hogy később értékesíteni fogjuk, fontos, hogy olyan ingatlant vegyünk, amelynek nem csak tartja az értékét, de adott esetben, még felértékelődésre is sor kerülhet – fogalmazott az FHB.

A környezet erősen befolyásolja az ingatlanok értékét, ezek közül számszerűsítve a vízpartok, kötött pályás közlekedéssel rendelkező elővárosok és a családbarát környékek árbefolyásoló szerepe kiemelkedő. Az élhetőbb környezete jellemzően magasabb lakásárakat is eredményez a környezeti prémium révén, ez azt is jelenti, hogy egy területen egy új beruházás, ami az élhetőséget javítja, olyan új árfelhajtó tényezőt eredményezhet, ami beépülhet a lakások értékébe. Minél közelebb található egy ingatlan az adott fejlesztés pozitív hatású részeihez, annál jobban érvényesülhet az árban. (…)

 

***

 

Hatvan százalékkal drágultak a lakások!

http://figyelo.hu/szoveg/v/hatvan-szazalekkal-dragultak-a-lakasok-/

2017. december 28.

Az FHB-lakásárindexe alapján 2014 óta hatvan százalékkal emelkedtek a magyarországi lakásárak. Közben az építkezések tovább dübörögnek hazánkban: idén harminc százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint tavaly. (…)

 

***

 

Jelentősen bővültek az állami lakástámogatások

https://ingatlanhirek.hu/penz/jelentosen-bovultek-az-allami-lakastamogatasok/

2017. december 28.

Az elmúlt években jelentősen növekedett a korábbiakhoz képest a lakásvásárlók számára elérhető támogatások összege az új CSOK-nak köszönhetően. Elsőként 2015. július elsejétől (az FHB Bankban) vált igénybe vehetővé az új vagy használt lakás vásárlásához, építéshez és bővítéshez az otthonteremtési támogatás, majd 2016. január elsejétől kezdve ez a rendszer is jelentősen kibővült: az új lakást vásárló vagy építő több gyermekkel rendelkező vagy gyermeket előre vállaló családokat kiemelten magas összegek illetik meg.

Jelenleg az egy gyermekes családok (meglévő vagy vállalt) a használt lakással kapcsolatos lakáscélra – bizonyos megkötések mellett – 600 ezer és 2,75 millió forint közötti összeget igényelhetnek. Új lakás vásárlásához vagy építéséhez a 2 gyermekes családok 2,6 millió forintot, a 3 vagy több gyermekesek pedig 10 millió forint összegű támogatásra jogosultak. Utóbbiak esetében pedig a 10 milliós vissza nem térítendő támogatáson felül, szintén 10 millió forint összegű kedvezményes, 3,00%-os kamatú kamattámogatott hitel felvételére is lehetőségük van. (…)

 

***

 

Építkezik az ország, de a lakások csak drágulnak

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/epitkezik-az-orszag-de-a-lakasok-csak-dragulnak-89921.html

2017. december 25.

Az FHB a Takarék Csoport tagjaként egyedülálló részletességgel dolgozza fel a magyarországi lakásárak alakulását. A legfrissebb mérés szerint a lakásárak drágulása tovább folytatódott. Az FHB Lakásárindex értéke 242,34-ről 249,30-ra változott 2017 második negyedévére, így az első negyedévhez képest 2,9 százalékos volt az árak emelkedésének szintje nominálisan. A 2014. második negyedéve óta tartó felívelés során az index értéke nominálisan közel 62 százalékkal, míg reál értelemben közel 59 százalékkal emelkedett. (…)

 

***

 

Bombameglepetés a magyar földeken: megállíthatatlan a drágulás

https://www.agrarszektor.hu/termenypiac/bombameglepetes-a-magyar-foldeken-megallithatatlan-a-dragulas.9489.html

2017. december 25.

2016-ban is folytatódott az áremelkedés a termőföldpiacon, a földterületek értéke átlagosan 11,2 százalékkal haladta meg a 2015-ös szintet, így egy hektár szántó országos 1,22 millió forintot ért. Az elmúlt öt évben megfigyelhető jelentős drágulás hatására 2016 és 2010 között megduplázódtak a földárak a TAKARÉK Termőföldindex adatai alapján, holott az időközben hatályba lépett földforgalmi törvény a magyar földpiacot jelentősen beszűkítette. Az előrejelzések szerint a következő években is áremelkedés várható. (…)

 

***

 

A korábban lesajnált kerületek belehúztak

https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/a-korabban-lesajnalt-keruletek-belehuztak.271477.html

2017. december 21.

Bár a mélyponthoz képest Budapest belvárosának drágulása kiugró, úgy tűnik, hogy a lakásárak emelkedése némileg vesztett a lendületéből ebben a lokációban, legalábbis több korábban rosszabbul teljesítő kerületnek sikerült felvennie a verseny ezekkel a felkapott helyszínekkel - derül ki az FHB index számaiból.

Budapesten a mélyponthoz képest a belváros drágulása kiugró, az V. VI. VII. és VIII. kerületekben az árak duplázódtak 2017 első félévére. De szintén kiemelkedő volt a III., IV. XV. X. és I. kerületekben az árak emelkedése, ahol 80 és 100 százalék között volt az árak növekedése. A legkevésbé a pesti peremkerületek árai változtak a mélyponthoz képest, de még így is meghaladta a 60 százalékot szinte valamennyi esetében a drágulás mértéke. (…)

 

***

 

Budapestet lassan letaszítják a trónjáról?

https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/budapestet-lassan-letaszitjak-a-tronjarol.271453.html

2017. december 20.

Sokáig Budapest árnövekedése messze megelőzte az ország más részeinek drágulását. A mélyponthoz képest már közel 80 százalékkal kellett többet fizetni 2017 első félévében itt lakásokért. Úgy tűnik azonban, hogy a versenyt lassan más településeknek is sikerül felvennie, sőt a Közép-Dunántúl megyeszékhelyeinek drágulása meg is haladta a fővárosét 2017 első félévére 2016 átlagos értékeihez képest. (…)

 

***

 

Még mindig simán drágulnak a lakások

https://index.hu/gazdasag/ingatlan/2017/12/19/meg_mindig_siman_dragulnak_a_lakasok/

2017. december 19.

Még mindig bőven emelkednek a lakásárak, különösen Budapesten és környékén, áll az FHB friss lakásárindexében. Ez az index azért is érdekes, mert a megvalósult tranzakciókon alapul, nem hirdetési árakon vagy bármi hasonlón.

Budapesten ma átlagosan 80 százalékkal kell többet fizetni az ingatlanokért, mint a válság mélypontján. De minden régióban növekedtek a lakásárak idén a második negyedévben. (…)

 

***

 

Száguld a lakáspiac, de vajon hol áll meg?

https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/szaguld-a-lakaspiac-de-vajon-hol-all-meg.3.271443.html

2017. december 19.

A legfrissebb mérés szerint a lakásárak drágulása tovább folytatódott. Az FHB Lakásárindex elemzése szerint az első negyedévhez képest 2,9 százalékos volt az árak emelkedésének szintje nominálisan a második negyedévben. A 2014. második negyedéve óta tartó felívelés során az index értéke nominálisan közel 62 százalékkal, míg reál értelemben közel 59 százalékkal emelkedett. 2017 első félévében Magyarország minden régiójában emelkedtek az árak, a drágulásban ismét a Közép-Magyarország régió állt az élen. A különböző településtípusok közül továbbra is Budapestet jellemzi a legnagyobb drágulás, de a megyeszékhelyek elmaradása a lakásár-emelkedésben a fővárositól már nem jelentős. (…)

 

***

 

 

Negyedével drágábbak a lakások, mint 2008-ban

https://www.vg.hu/vallalatok/negyedevel-dragabbak-a-lakasok-mint-2008-ban-718961/

2017. december 19.

Közel negyedével kell többet fizetnie a lakásvásárlóknak az ingatlanokért, mint 2008 első negyedévében, de gombamód szaporodnak az új lakások – derül ki az FHB Lakásárindex elemzéséből. (…)

 

***

 

Kiszámolták, mennyi kell az első lakás megvételéhez

https://infostart.hu/gazdasag/2017/11/17/kiszamoltak_hatevi_kereset_kell_egy_lakas_megvetelehez/

2017. november 17.

Az FHB szerint a drágulást jól ellensúlyozzák a kedvező hitelezési feltételek és a növekvő jövedelmek.

Kilenc évről öt évre csökkent, majd fokozatosan 6,3 évre nőtt az első lakás vásárlásához szükséges jövedelemmegtakarítás időtartama az elmúlt évtizedben - írta az FHB. (…)

 

***

 

Kicsivel kell csak tovább dolgozni az első lakásért

https://www.vg.hu/vallalatok/kicsivel-kell-csak-tovabb-dolgozni-az-elso-lakasert-2-682825/

2017. november 17.

Kilenc évről öt évre csökkent, majd fokozatosan 6,3 évre nőtt az első lakás vásárlásához szükséges jövedelemmegtakarítás időtartama az elmúlt évtizedben.

A hitelezési feltételek javulása és a bővülő munkalehetőségek részben ellensúlyozták a lakásárak emelkedését, az első lakásukat vásárlók helyzete ezért továbbra is sokkal kedvezőbb, mint 2010-ben volt – állapította meg az FHB Lakásárindex legfrissebb elemzése. (…)

 

***

 

Ha jól választanak a fiatalok, aranybányára is bukkanhatnak

https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/ha-jol-valasztanak-a-fiatalok-aranybanyara-is-bukkanhatnak.267909.html

Bár az emelkedő lakásárak miatt romlott az első lakásukat megvásárolni szándékozók helyzete, még mindig nincs okuk a panaszra a 7 évvel ezelőtti lehetőségeikhez képest. A lakásárak növekedését ugyanis részben ellensúlyozzák a javuló munkalehetőségek és a növekvő bérek, valamint az időközben megemelkedett támogatási összegek és a kedvező hitelezési feltételek. A jelenlegi piaci adatok alapján Budapesten már 2-4 évre is érdemes lehet lakást vásárolni, vidéken pedig még ennél is rövidebb időre. Ha azonban az elérhető támogatásokat is figyelembe vesszük, a helyzet még kedvezőbb. Nem mindegy azonban, hogy a fiatalok hol vásárolják meg első lakásukat, a családalapításhoz ugyanis vélhetően cserélniük kell majd azt, érdemes lehet a felértékelődő környékeket választaniuk - derül ki az FHB Index elemzéséből. (…)

 

***

 

 

Sokat emel a lakások árán a közeli vasút vagy HÉV

http://magyaridok.hu/gazdasag/sokat-emel-lakasok-aran-kozeli-vasut-vagy-hev-2294644/

2017. október 4.

Az agglomerációs települések életében sokat számít, hogy milyenek egy adott hely közlekedési kapcsolatai. Egy friss elemzés szerint a vonattal vagy HÉV-vel elérhető helységek ingatlanainak jelentős árelőnye van más településekkel szemben.

Kedvező hatással van a kötött pályás közlekedés az adott vonal által érintett települések, városrészek lakáspia­cára – állapította meg elemzésében az FHB Lakásárindex. A kötött pálya egyrészt közelebb hozza a munkalehetőségeket, másrészt a bevásárlási és szórakozási lehetőségek is javulnak általa. Különösen ott van ennek jelentősége, ahol az autós közlekedés kevéssé jellemző akár anyagi okok, akár az utak túlzsúfoltsága miatt. (…)

 

***

 

Elképesztő, mekkorát dob a lakásárakon: legyen a közelben ilyen lehetőség

https://www.penzcentrum.hu/otthon/elkepeszto-mekkorat-dob-a-lakasarakon-legyen-a-kozelben-ilyen-lehetoseg.1059903.html

2017. szeptember 29.

A lakásárakat nagyban befolyásolja, hogy milyen a környék infrastruktúrája, mennyire felkapott a hely. Egy friss kutatás szerint a kötöttpályás közlekedési lehetőségek is erősen hatást gyakorolnak. Mutatjuk, mennyit dob az ingatlan árán, ha közel van a metró, a HÉV, vagy a vonat. (…)

 

***

 

30 százalékot is dobhat a lakás árán a kötöttpálya

http://index.hu/gazdasag/2017/09/28/kotottpalyas_kozlekedes_hatasa_a_lakasarakra/

2017. szeptember 28.

 

Az elővárosi kötöttpályás közlekedés lakásárakra gyakorolt hatásait vizsgálta az aktuális FHB Lakásárindex. Az eredmények azt mutatják, hogy a kötöttpályás közlekedés pozitív hatással van az adott vonal által érintett területek lakáspiacára. Azokban az esetben, ahol a közlekedési idő jelentősen lerövidül illetve korlátozott az egyéb közlekedési alternatívák száma, a felár nagyobb.

Az FHB több vonal esetében is összevetette a közvetlen vasúti kapcsolattal rendelkező és nem rendelkező települések ingatlanárait, és egyértelmű összefüggést talált a kapcsolat és a magasabb átlagárak közt. Kifejezetten nagyok a különbségek a Győr-Budapest vasútvonal esetében, különösen a válság vége óta: a 2014-2016-as tranzakciók alapján számolt medián fajlagos árak a vasúti kapcsolattal rendelkező települések esetében 35 százalékkal magasabbak voltak. (…)

 

***

 

Nem is hinnéd, hogy mennyit nyerhetsz, ha a vonatot választod!

http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/nem-is-hinned-hogy-mennyit-nyerhetsz-ha-a-vonatot-valasztod.263397.html

2017. szeptember 28.

Az agglomerációs települések életében sokat számít, hogy milyen egy adott település közlekedési kapcsolatai, amiben a kötöttpályás favorit. Ezt mutatja, hogy a vonat és a HÉV külső szakaszain volt a legmagasabb a felára a kötöttpályás-közlekedési eszközök nyomvonalán. Ugyanakkor a fővárosban - ahol a közlekedési hálózat jóval fejlettebb, kisebb volt ez hatás. A HÉV fővárosi szakasza mentén fekvő XVI. kerületben 21 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint a XVII. kerületben. Bár a korábban említett HÉV kapcsolat miatt a metró okozta árprémium a XIX. kerület valamivel magasabb lehet a XX. kerülettel szemben, mint az általunk mért 10 százalék, az eredmény szintén azt mutatja, hogy a fővároson belül már kisebb jelentősége van a kötöttpályás közlekedési eszközöknek, ugyanakkor szerepük az árazásban továbbra sem elhanyagolható - derül ki az FHB Lakásárindex elemzéséből. (…)

 

Az országban itt fognak a legkevésbé nőni a lakásárak

Forbes.hu - https://forbes.hu/uzlet/az-orszagban-itt-fognak-a-legkevesbe-noni-a-lakasarak/

2017. június 20.

Növekednek a bérek, és ezzel együtt a lakásárak is kúsznak felfelé, de nem egy ütemben.

Tovább növekedett az FHB Lakásárindex 2016. IV. negyedévében: a korábbi 226,6-ról 234,61-re változott az index értéke.

A drágulás ismét nagyobb volt az előző negyedévben tapasztaltnál, bár az első negyedéves rekordnak számító szintet nem érte el. 2016 IV. negyedévében a lakóingatlanokért átlagosan 3,5 százalékkal kellett többet fizetni, mint az előző negyedévben, míg reál értelemben a drágulás 2,1 százalékos volt. Az FHB Lakásárindex jelenleg közel 17 százalékkal magasabban áll, mint a válság előtti maximum volt, vagyis ennyivel kell többet fizetnie a jelenlegi lakásvásárlóknak az ingatlanokért, mint 2008 első negyedévében. Reál értelemben ugyanakkor továbbra is a 2009 eleji-közepi szinten mozognak az árak, ahogy az elmúlt negyedévekben – írja az FHB a közleményben…

 

Budapest az árnövekedés motorja

portfolio.hu - http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/budapest_az_arnovekedes_motorja.254111.html

2017. június 20.

Tavaly tovább folytatódott a lakások rohamos drágulása hazánkban, ebben azonban elsősorban Budapest áremelkedése játszotta a nagy szerepet, a kis községekben és városokban az országosan mért 17,3 százaléknál jóval kisebb mértékű volt az emelkedés. Vagyis az országos átlagot elsősorban a főváros húzta fel. Kelet-Magyarország legnagyobb városainak többségében még nem érték el a válság előtti szintet a lakásárak, egyedül Gödöllő, Debrecen, Szeged, Kecskemét és Gyula jelent kivételt - derül ki az FHB Index elemzéséből…

 

Panelbe költözne? Erről tudnia kell

napi.hu - http://www.napi.hu/ingatlan/panelbe_koltozne_errol_tudnia_kell.641445.html

2017. június 16.

A válság után szárnyalni kezdett a panelpiac, a kereslet élénkülése nyomán az árak is gyorsan nőni kezdtek, több esetben a téglalakásokénál is gyorsabban, vagyis a korábban ezekhez viszonyított jellemző árkülönbség jelentősen csökkent. Az FHB Lakásárindex friss elemzése a budapesti lakótelep ár és családbarát szempontból is rangsorolta a lakótelepeket...

 

Kiderült: ez a lakótelep a legdrágább

vg.hu - https://www.vg.hu/vallalatok/kiderult-ez-lakotelep-legdragabb-538825/

2017. június 15.

Jelentősen felértékelődtek a budapesti lakótelepek, bár az árakban nagy a szórás, a legtrendibb városrész és a legolcsóbb között több mint kétszeres az árkülönbség.

A lakótelepeket nem az építés éve, nem az anyaghasználat és nem az alaprajzi eltérések teszik eltérő értékűvé, hanem leginkább az elhelyezkedésük és a helyi szolgáltatások – derül ki az FHB friss lakótelepi árindexéből, amely a 2013 óta tartó dinamikus áremelkedés okai közé a CSOK-os vevők számára elérhető árszintet is beemeli…

 

Budán vannak a főváros legdrágább és legbarátságosabb lakótelepei

index.hu - http://index.hu/gazdasag/2017/06/15/budan_vannak_a_fovaros_legdragabb_es_legbaratsagosabb_lakotelepei/

2017. június15.

Ahogy felpörög a lakáspiac, egyre belvárosi lakások után népszerűbbek lesznek a panellakások is, az FHB lakásárindexe szerint a legtöbb budapesti lakótelepen kilőttek a lakásárak az elmúlt pár évben. Szinte bármelyik lakótelepen nézzük az árakat, a tendencia nagyon hasonló: 2013-14 óta folyamatosan drágulnak a lakások, már messze meghaladva a válság előtti szintet…

 

Lassulhat az ingatlanárak növekedése

vg.hu - https://www.vg.hu/konferencia/lassulhat-az-ingatlanarak-novekedese-526785/

2017. május 25.

Nagyon jelentősen növekedtek a lakásárindexek és 2017-ben lassuló ütemű áremelkedés várható – mondta Molnár Zsolt, az FHB Ingatlan Zrt. vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság „Kijön-e a matek? Ingatlanpiaci egyszeregy” című konferenciáján.

Ha a fajlagos árakat régiónként nézzük, Észak-Magyarországon átlagosan 100 ezer forint, míg Közép-Magyarországon 300 ezer forint felé emelkedik. Molnár kiemelte, különböző mértékű az emelkedés, a legnagyobb változások Közép-Magyarország és Budapest esetében voltak, körülbelül 20 százalékos árnövekedést regisztráltak…

 

Nem tér vissza a válság előtti boom

A lakáspiaci buborék középtávon nem reális veszély

vg.hu - https://www.vg.hu/gazdasag/masolat-a-valsag-elotti-boom-nem-ter-vissza-517053/

2017. május 11.

Tovább fújódik a lufi, de általános buborék még nem alakult ki Európában.

Kiemelkedő árnövekedést mutat a magyar lakáspiac, de még nem kockázatos, és nem minősül sérülékenynek. Nem úgy, mint néhány országé az Európai Unióban és az euróövezetben, ahol az áremelkedés volumene elrugaszkodott a gazdaság teljesítményétől, és a lakosság eladósodása túlzottá vált. Az FHB Index éves európai lakáspiaci kitekintéséből kiolvasható, hogy lendületben vannak az európai lakáspiacok, de eltérő ívben. A növekvő árakat látva sokakban erősödik a lakáspiaci lufi felfújódásától való félelem, de miután a piacok most nem mozognak annyira együtt, mint 2008-ig, egyelőre nem lehet általános lakáspiaci buborékról beszélni – állapítja meg az FHB, hozzátéve, középtávon Magyarországon sem kell buborékképződéstől tartani...

Kérdése van?

Hívjon minket bármikor

Hívjon minket bármikor

06 1 3344 344

Takarék Lakásárindex

  • 2018. I. negyedévében a drágulás 5,1%-os volt az előző negyedévhez képest, ami jelentős növekedés a megelőző időszakokhoz képest
  • A válság előtti maximumhoz képest a Takarék Lakásárindex értéke jelenleg nominálisan 40%-kal, reál értelemben 10%-kal magasabb
  • Nyugat-Magyarország nagyvárosai közül Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár és Tatabánya áremelkedése vezet, Dunaújváros és Nagykanizsa azonban erős lemaradásban van