Takarék Index
Nyomtatási nézet

Legutóbbi kiadványunk

Az elmúlt évek folyamatos áremelkedései után a 2017. év is jelentősáremelkedést hozott a termőföldek piacán. A földterületek értéke ismétkétszámjegyű drágulást mutatott, az árak átlagosan 12,6 százalékkal emelkedtek.

A TAKARÉK Csoport nevében köszöntjük a már hagyományosnak tekinthető év végi kiadványunk Közönségét. Reméljük, idén is hasznos információkkal tudjuk szolgálni olvasóink gazdálkodását, üzleti tevékenységét!

A Takarék Termőföldindex aggregált formában (valamennyi művelési ágat tartalmazva) mutatja be az elmúlt több mint másfél évtized hazai földárainak alakulását. A Termőföldindex számítását a Lakásárindexnél is alkalmazott hedonikus regresszión alapuló módszertannal végeztük, kiszűrve a forgalomba kerülő területek sokféleségéből eredő hatásokat.

Az elmúlt évek folyamatos áremelkedései után a 2017. év is jelentős áremelkedést hozott a termőföldek piacán. A földterületek értéke ismét kétszámjegyű drágulást mutatott, az árak - a 2016-os 11,2 százalékot és a 2015-ös 9,9 százalékot követően - átlagosan 12,6 százalékkal emelkedtek. A termőföld tulajdonszerzésének szigorítása után várt stagnáló árakra tehát a piac erőteljesen rácáfolt.

A szántóföldek piacán az erőteljes növekedés már 1,4 millió forintos országos átlagárakat eredményezett, de például Hajdúszoboszló környékén a 2,7 millió forintot is meghaladta az eladott területek hektáronkénti átlagára. Ezzel szemben Észak-Magyarország egyes járásaiban viszont csak 400 ezer forint körüli átlagáron cseréltek gazdát a területek.

A TAKARÉK Csoportnál továbbra is pozitív várakozást támasztunk a földárak jövőbeni alakulásával szemben. Elemzéseinkben az árak hazai és európai alakulásának bemutatása mellett kitérünk a termőföldpiacot leginkább befolyásoló fundamentális folyamatokra is. Úgy gondoljuk, hogy a népességbővülés, az életszínvonal  növekedésével az egy főre jutó élelmiszerfogyasztás emelkedése, vagy éppen a termőföldek termelésből való kivonásának folyamata mind olyan tényezők, amelyek már középtávon is a termőföld tulajdonosok és az azt megművelők előnyeire lesznek.

Kellemes böngészést kíván:

Dr. Nagy Gyula
Vezérigazgató
Takarék Jelzálogbank Nyrt.

 

Hollósi Dávid
Igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Kíváncsi a további részletekre? Töltse le elemzésünket!


Kérdése van?

Hívjon minket bármikor

Hívjon minket bármikor

06 1 3344 344

Takarék Lakásárindex

  • 2018. I. negyedévében a drágulás 5,1%-os volt az előző negyedévhez képest, ami jelentős növekedés a megelőző időszakokhoz képest
  • A válság előtti maximumhoz képest a Takarék Lakásárindex értéke jelenleg nominálisan 40%-kal, reál értelemben 10%-kal magasabb
  • Nyugat-Magyarország nagyvárosai közül Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár és Tatabánya áremelkedése vezet, Dunaújváros és Nagykanizsa azonban erős lemaradásban van