Nyomtatási nézet

Bázel II. átértékelések

Lakásfedezeti portfólió átértékelődésének és kockázatának becslése, előrejelzése

A Takarék Indexhez felhasznált teljes körű magyarországi adatbázis és az Index előállításához elvégzett módszertani fejlesztés lehetővé teszi, hogy a pénzügyi szektor számára kötelező, Bázel II.-ként ismert szabályozás [196/2007. (VII. 30.) Korm. rendelet a hitelezési kockázat kezeléséről és tőkekövetelményéről] fedezetátértékelési kötelezettségeihez nyújtsunk segítséget. Büszkék vagyunk rá, hogy szolgáltatásunkat már több jelentős nemzetközi pénzintézet hazai bankja is igénybe vette.

A bankoknak a jövőben is meg kell felelniük a szigorú felügyeleti követelményeknek, ezért hasznos alkalmazni a nemzetközi standardoknak megfelelő, a hatóságok felé is megfelelően dokumentálható módszertanú eljárást. A fejlett, belső minősítésen alapuló módszer bevezetéséhez célszerű az ingatlanok előírt átértékelésére olyan tranzakciós adatokon nyugvó, dokumentált metodikával rendelkező eljárást alkalmazni, amely hatékonyan és nagy tömegben képes az átértékelést elvégezni. Ezen módszer alkalmazásának eredményeként a hitelezési kockázat tőkekövetelménye jelentősen csökkenthető, így tőke szabadítható fel.

A Takarék Index Bázel II. szabályozásokhoz kapcsolódó szolgáltatásai által kínált előnyök:

 • Bázel II. szabályozásnak megfelelő fedezetátértékelés
 • Szolgáltatásunk magában foglalja:
  • Lakásárak változásának becslése
  • Kockázatok becslése
  • Portfólió érték előrejelzése
 • Tranzakciós adatokon nyugvó, nemzetközi standardoknak megfelelő módszertan, mely a hatóságok felé is megfelelően dokumentálható
 • Számítások alapja az összes magyarországi lakóingatlan-adásvétel adata, figyelembe véve a makrogazdasági folyamatok alakulását és lokális ingatlanpiaci információkat is.
 • A fejlett, belső minősítésen alapuló módszer bevezetése esetén elengedhetetlen feladat nagy tömegű ingatlan tranzakciós adatokon nyugvó, dokumentált metodikával végrehajtott átértékelése. Ehhez a tevékenységhez nyújthat hatékony segítséget Takarék Index lakásfedezeti portfólió átértékelődésének és kockázatának becslése, előrejelzése

További információkért olvassa el a Bankszövetség Molnár Zsolttal, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. főosztályvezetőjével készített interjúját.

Amennyiben szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, kérjük, lépjen kapcsolatba kollégáinkkal.

 

Nyomtatás